در تاریخ سینما فیلمهای بسیاری درباره شیوع بیماریهای خطرناک و لاعلاج ساخته شده که بعضاً سمتوسوی آخرالزمانی هم یافته است، از فیلم "وحشت در خیابانها" ساخته الیا کازان گرفته تا "12 میمون" ساخته تری گیلیام و "اپیدمی" به کارگردانی ولفگانگ پیترسن، "28 روز بعد" از دنی بویل، "تهاجم" ساخته الیور هیرشیبگل و "من افسانه هستم" به کارگردانی فرانسیس لارنس و "مه" به کارگردانی فرانک دارابانت، "کوری" به کارگردانی فرناندو میرلیس و "شیوع" ساخته استیون سودربرگ در سال ٢٠١١ و...
برخی از فیلمهای یاد شده به رواج بیماری خطرناک در میان انسانها بهخاطر آزمایشها یا پروژههای بیولوژیک ارتش آمریکا پرداخته شده همچون فیلمهای "مه"، "اپیدمی"، "تهاجم"،"من افسانه هستم" و... برخی هم دلیل رواج بیماری را براساس تغییر و تحولات زیستمحیطی و یا طبیعی به تصویر میکشند. در برخی فیلمها مبتلایان به نوعی زامبی بدل شده مثل "28 روز بعد"، "من افسانه هستم"، "تهاجم" و "کوری" و... و در برخی دیگر به وضعیت دلخراشی میمیرند.
اما از میان همهی فیلمهای نامبرده و نامنبرده، فیلم سال ٢٠١١ استیون سودربرگ یعنی شیوع بیش از سایرین به وضعیت امروز شایع شدن ویروس کرونا در جهان شباهت دارد. فیلمیکه فیلمنامهاش را "اسکات زد برنز" نوشته است.
در فیلم شیوع یک بیماری ویروسی از هنگکنگ و توسط یک زن آمریکایی شروع شده، به شیکاگو و یکی از دوستان قدیمیاش سرایت میکند و سپس وقتی زن به محل سکونتش بازگشته، پسرش را دچار کرده و همسرش را هم در معرض ابتلا قرار میدهد.
اما ویروس یاد شده که نتیجهٔ حاصل از ترکیبات بیولوژیک درون بدن خفاش و خوک بوده، توسط خوک آلوده به رستورانی در هنگکنگ رسیده و از طریق سرآشپز آن رستوران به زنِ داستان منتقل میگردد.
از این پس ویروس افراد بسیاری را در دنیا آلوده کرده و پس از مرگ سریع زن و پسرش و دوستش در شیکاگو، به دیگر نقاط جهان مانند انگلیس و هند و... کشیده شده و ٢.۵ میلیون نفر را در آمریکا و ٢۶ میلیون نفر را در سراسر جهان میکُشد.
سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) تحقیقات وسیع خود را آغاز کرده و در همان اواسط کار یکی از متخصصین خود را براثر ابتلاء به بیماری از دست میدهند ولی متخصص دیگر تا پایان ماجرا حضور داشته و واکسن اصلی را کشف میکند.
در این میان یک خبرنگار اینترنتی یا وبلاگنویس هم مدام به شایعات دامن زده و همهی تلاشها برای نابودی ویروس و بیماری را نتیجهی زد و بند شرکتهای دارویی با سازمانهای بینالمللی دانسته و خودش که گویا ١٢میلیون مخاطب در فیسبوک دارد، دارویی را بهعنوان واکسن اعلام کرده و بابتش میلیونها دلار به جیب میزند!
البته در کنار این شایعهپراکنیها، خود دکتر چیورز (سرپرست تحقیقات) هم به آزمایشات بیولوژیک ارتش آمریکا که معمولاً سرچشمهٔ چنین اختلالات بیولوژیکی و محیطزیستی است نیز مشکوک شده است.
فیلم شیوع تقریباً از اواسط خود به یک فیلم آخرالزمانی شبیه میشود، خیابانها و اماکن شهرها خالی شده، مردم به فروشگاهها و خانهها حمله میکنند، ارتش شهرها را ایزوله کرده و اجناس را میان مردم تقسیم میکند، گروههایی به غارت میپردازند و... اما برخلاف فیلمهای مشابه که به حضور زامبیها و یا موجودات عجیب و غریب میانجامد، فیلم "شیوع" بهگونهای واقعگرایانه پیش میرود.
استیون سودربرگ تعلیق وحشت از ویروس و بیماری ناشناخته را در اواسط فیلم به نقطهی ناگزیری رسانده اما همچنان میتواند با انبوه بازیگران معروف فیلم، آن را از نقطهی یاد شده رها ساخته و به انجام قابل قبول و امیدبخشی برساند، در حالیکه از هیچ تغییر و تحول غیرمنطقی و فراتر از فیلمنامه نیز بهره نگرفته.
شباهتهای فیلم شیوع و آنچه امروز تحت عنوان کرونا، بهصورت اپیدمیدرآمده، باعث شده که شک و شبهههایی درمورد ساخت فیلم بهوجود بیاید و اینکه گویا سناریوی چنین واقعهای از حدود ١٠سال پیش ریخته شده.
اینکه بیماری چه در فیلم "شیوع" و چه در کرونا، از چین آمده، منشأ آن خفاش بوده و علائمیهمچون آنفولانزا دارد و بهسرعت سرایت کرده و مرگبار است، موضوعاتی است که بسیاری را نسبت به فیلم یاد شده و منشأ بیماری کرونا مشکوک کرده است.
مصاحبههایی هم که اخیراً و پس از اپیدمیویروس کرونا توسط برخی دستاندرکاران فیلم صورت گرفته به این شکها و ابهامات افزوده است.
اسکات زی برنز نویسنده فیلمنامه "شیوع در مصاحبهای گفته:
شاید بعضیها بگویند که این شباهتها غیرطبیعی است؛ اما من متعجب نیستم. چون زمانی که با متخصصان در این زمینه صحبت کردم، آنها به من گفتند که این موارد روزی اتفاق در جهان خواهند افتاد!
تهیهکننده فیلم "شیوع" هم در مورد شباهتها در مصاحبهای دیگر گفته:
عقیدهٔ سودربرگ و اسکات برنز این بود که فیلمیبهشدت دقیق بسازیم که با پروتکلهای واقعی و علوم مطابقت داشته باشد!!
توجه داشته باشیم که فیلم "شیوع" توسط کمپانیای مانند برادران وارنر (از جمله استودیوهای اصلیهالیوود) تولید شده که در ساخت فیلمهای بهاصطلاح پیشگویانه مانند جنگیر (که تئوری حمله به عراق را ٣٠سال قبل از آن ارائه کرد) و هکرز و "برادران سوپرماریو" (تصویرسازی قبلی از حمله به برجهای دوقلوی نیویورک و واقعه یازده سپتامبر) و جوکر (تصویرسازی و نسخهپیچی برای شورشهای ضد سرمایهداری سال ٢٠١٩) و... سابقه طولانی دارد،
و همچنین کمپانی ریجنسی متعلق به آرنون میلچان که به عنوان تأمینکننده اصلی صنعت سلاحهای هستهای اسرائیل از سوی شیمون پرز رییس سابق رژیم صهیونیستی، لقب «پسر خوب اسرائیل» را دریافت کرد!
نکتهی جالب اینکه شباهتهای فیلم شیوع با قضایای ویروس کرونا در جهان باعث شده، پس از گذشت ٩ سال مجدداً میلیونها نفر در دنیا به تماشای این فیلم بنشینند و باعث شوند تا در همین یکی دو هفته اخیر فیلم "شیوع" در زمرهٔ پربینندهترین فیلمهای اینترنتی و در وبسایتهایی مانند "آی تونز" در کنار فیلمهای جدیدی همچون "روزی روزگاری درهالیوود" و "انگل" قرار بگیرد!!
سعید مستغاثی
بازدید : 438
شنبه 9 اسفند 1398 زمان : 0:38